How Tricky Mind Is | Ум Плутун

Вот про лису говорят: Лиса-плутовка. А про ум как сказать? Ум-плутовец? Или ум-плутун?
А ведь он такой, как лиса! Нам сейчас критично важно сделать план дальнейших передвижений. Хотя бы по странам, не по городам. А мы – каждый день – новые варианты и решения. Мы пребываем в растерянности. Мало того, что и так не могли определиться, как пологичнее объять необъятное, так теперь еще мой паспорт…
In Russian we say about a fox: fox – saucy baggage. Eh… this is what dictionary suggests… I mean a wit and cunning creature. So, I am bringing over it as a comparison for the mind. Because it is like this, tricky!

It is essentially significant that we make a plan now of where we go next. I mean countries, nobody talks about towns here! And every day we get new options and solutions. This means no solution at all and the question is open and became a burden. It’s not enough that we could not make our minds how to seize unseizable, but now there is also the issue with my passport.

Photos are from Arts&Crafts Gallery in Miri, Sarawak in Borneo, Malaysia
Фотографии из Художественной Галлереи в г Мири штата Саравак на острове Борнео, Малайзия

Сперва я возмутилась, как это так, что за непорядки – я не хочу так, мне подавай путешествие без всяких там Минсков для смены паспорта. Да за те деньги, что ехать в Минск, можно в Индии два месяца провести! Да это же перебьет весь смак, волну сломает. Перелопатила форумы, позадавала вопросы, нажаловалась в фейсбуке – энергии забурлили. Ночью спала, и как перед экзаменом по географии всю ночь в голове крутились названия стран и разные комбины из них.
At first I rebelled: how can it be? It is not acceptable, I don’t want it happen like this, let me have my trip without any Minsk visits for passport change. For the money this trip costs I could stay 2 months in India! It will spoil all the taste of MBT, it will break the wave!I surfed in forums, asked questions, complained in facebook – energies got boiling. At night I was sleeping like before an exam of geography: names of countries as well as various combinations of them kept spinning on my mind all night long.Malaysia

А потом наступило утро.
And then morning came.

That’s the gallery in the museum, where they sell and create new items. Beads are extremely popular and items made of them are really beautiful!
Это галерея музея, где продают и тут же создают новые экзэмпляры местных традиций. Бисер нвероятно популярен, и изделия из него действительно очень красивы!

Now I want to go to Minsk to change my passport.
– I want to go to Minsk because I am sure that I want travelling, and by going there I will not finish MBT, but I will have a vacation and this is cool fun!
– What did I say? Money? Eh… yes, but my all trip is about money… so it is a part of it. And, most important what I realized….!!!! I do have money ))) It’s not that I don’t have it to go to Minsk and return back, – I have it. So I am a person with a right of choice and I have options and freedom to choose! Just like I like! This excited me!
– More over, I think this option of trip to Minsk comes as another “exam” for me. It lets me get back there for a while where I ran away from. Now I can come shortly to see how it is there, and how I feel there in my old world with my new myself )).
– I decided I go on a harvest season, when there are lots of berries and vegetables are starting. So, around mid June. And it is good time to go to the Northern India (which I dream about and where I started MBT2013) starting from August. So I will return by then.
– I will come to see summer Minsk, which is nice,I’ll meet friends, visit Wargaming.
– I will spend long hours online writing my posts which I haven’t had an opportunity to do and I will enjoy the memories and experience I have gained on MBT and I will foretaste future ones.
– I will do nothing. I will do something. When other time in life one can afford it?!
– I have a niece, she keeps calling me on her toy phone and saying my name and talking to me…. This is so cute…! When I left for MBT she did not speak at all yet. So, I will realize myself for her! 🙂

Теперь я хочу поехать в Минск менять паспорт.
– Я хочу поехать в Минск, потому что я уверена, что хочу путешствовать, и, поехав туда, я не завершу МБП, а устрою себе каникулы, что вообще прикольно!
– Что я сказала? Деньги? Нуу, да, это стоит денег. Но все мое путешествие стоит денег… и это – часть МБП! И, что именно важно, у меня же есть эти деньги! Другое дело, если бы их не было… но я поняла,что они у меня есть, а значит, у меня есть и выбор, есть варианты – все как я люблю! Это меня вдохновило!
– Более того, я так понимаю, что этот вариант с поездкой в Минск из-за паспорта сложился неспроста. Это мне очередной экзамен. Ситуация дает мне на время вернуться туда, откуда я убежала. И теперь я могу временно побыть там, посмотреть, что к чему, попробовать себя новую в своем старом мире.
– Я решила, что я поеду в сезон урожая, когда доступно много ягод и фруктов, и начинаются овощи. То есть, это где-то в середине июня. А в Северную Индию, которой я грежу, и с которой я начала МБП2013, хорошо ехать как-раз с августа. Вот к тмоу времени и вернусь.
– Я поеду в летний Минск, классно! Я повидаюсь с друзьями, навещу Варгейминг.
– Я буду проводить долгие часы в интернете и допишу недописанные посты, наслаждаясь ощущениями от уже пережитого в поездке и предвкушая новое!
– Я буду бездельничать! И буду заниматься чем-нибудь… Когда еще можно себе такое позволить?!
– У меня есть племяшка, она постоянно звонит мне на своем игрушечном телефоне и зовет меня по имени, разговаривает со мной! Это так мило! Когда я уезжала в МБП, она еще даже вообще не говорила. Я осуществлюсь для нее! 🙂

Итак, есть отправная точка. Есть Тайланд на носу и Минск, в который я пока все ищу и ищу выгодные авиарейсы из откуда-то из Азии и обратно, желательно, в Дели. Иронично, нашелся пока наилучший вариант, лучше которого я все еще хочу найти, и этот вариант через Астану! А ирония в том, что моя попутчица Сая отправляясь в путешествие, брала билет туда-обратно, и сейчас в апреле должна была бы лететь из Дели в Астану. И собиралась это сделать. Слетать, доуволиться окончательно, родителей повидать и – вернуться к зову своей нынешенй жизни, к путешествию! Я говорила ей, что это глупо лететь, обрывать кайф путешествия, тратиться… У Саи свои причины и следствия, но в итоге она решила профукать эту дату полета и не возвращаться!
Еще не поутихло после ее решения, ее уверенности и рвению продолжать, как тут я, от которой вообще нельзя было ожидать обратного. И билет из Дели через Астану 🙂
OK, now we have a starting point. We have Thailand at our fingertips and there is Minsk where to I have been looking for good deal flights from somewhere in Asia and with a return flight to Delhi, preferably. Ironically, I found a flight which is better than other meanwhile, but I want to find another better one, and this flight is through Astana. The irony is that my travel buddy Saya when starting her trip, bought a return ticket and right now in April is the date of her trip from Delhi to Astana. She was going to take the flight. She wanted to go there, finalize her termination of employment, see her parents and return back here to her cravings for travelling. I was telling Saya that it would be silly to go and waste money and interfere with the trip mood.Saya has her own reasons and consequences, but she made her mind to stay! She will not take the soon coming flight back to Astana!
And it’s been still warm after Saya’s hot decisiveness to stay and eagerness to continue, and suddenly we have me in a situation which we would have never thought would apply to me. And I am willing to go back home and this comes through Astana 🙂

Ах да, но я  же про ум сказать хотела! Ум – он же ж плутун и плутовец! Обдумывали мы сегодня очередные варианты с мая по середину июня, мучаясь и не понимая, что нам делать (а вы не подумайте, мол, чего мы мучаемся. Того, что надо билет передетный купить из страны в страну – раз, и два – у нас часть вещей в куала Лумпуре и нам надо их как-то заполучить за оставшиеся у нас в Малайзии 5 дней, если мы после Тая не вернемся, и вот непонятно, переворачивать ли мир, чтобы нам вещи передали, и мы с собой таскали на пару кг больше (там для более холодного климата) или еще продолжить налегке.), и так томит эта неопределенность… А потмоу что в Малайзии будут в мае несколько прикольных фестивалей проходить, и хорошо бы их посетить. Но мы и так уже сейчас месяц тут провели… да и после Малайзии тогда надо ехать в Индонезию и Филиппины по логике вещей… но тогда на них времени не хватит до отъезда в Минск, и улетать из них дорого. А если все же не ехать в Минск, то надо паспорт менять в Индии, чтоб в течение трех месяцев, но в Индии трехмесячные визы дают только в Непале или Тайланде и под вопросом процесс Вьетнама.
Непал летом нехорош, не катит. Если ехать во Вьетнам, то и Лаос бы посетить, и Бирму, и Бангладеш, но странички только две… и получив визу, сразу же начнет тикать отсчет ее трехмесячного позволения находиться в стране. Так можно и не успеть с паспортом.
Сразу из Тайланда в Индию – ну не прикольный сезон, мы туда хотим с августа. Зато в Тае легко визы дают Индийские, вроде.
Понимаете, как тяжело жить?!

Oh, well, I wanted to say about mind! Mind is tricky! We were thinking today about next portion of variants for the period of May – mid June, tired of lack of understanding and knowledge what we should do. And don’t ask why we are concerned! We are to buy flight tickets among countries – this is one, and two is that we left some of our belongings in Kuala Lumpur’s apartment. And we have to get them back during our 5 remaining days in Malaysia (now we are going in a different way from KL) in case we do not come back after Thailand as it was initially planned. And we do not know now if we should turn the world around to get our things sent to us with someone, and then we will need to carry with us a few extra kgs (those are warmer clothes for colder climate poaces) or shall we continue with lightet weight, but then we will have to come back in Malaysia. And this uncertainty tortures us! In May in Malaysia there are a few cool festivals, and it’d be not bad to attend. But we have already spent a whole month in Malaysia… And if we come next time, then after Malaysia it is good to go to Indonesia and Philippines, as they are in the same proximity. But we will not have enough time for them before I go to Minsk and also flights from them are expensive. And in case I do not go to Minsk, I have to change my passport in India, during three months, as it is said. And in order to get a three mnths visa to India I should apply in either Thailand, or Nepal or Vietnam. Nepal is no good in summer, so it is crossed out. If goinging to Vietnam, there we should already visit Laos and Myanmar and Bangladesh on the way, but I have only two visa pages. And what is worse, as soon as Indian visa is issued, its three months validity term starts ticking out. So till I get to the country and apply, it may deprive of time necessary for passport processing and I may fail to have it untill I have to leave the country. Thailand issues Indian visas, but it is not fun to go from there, as we really want to be in India not before late July – August. Can you see how life is difficult?!

And my mind tells me: you can not consider travelling in Vietnam, Laos or other, cause you should plan to go home to change your passport. You can not process it in anywhere else here. So go and find your flight and match all the othet plans according to it! You won’ t have enough time for passport processing in India!
Так а ум, он же говорит мне: надо ехать в Минск, потому что паспорт в Индии сделать не успеешь! Так что давай, находи полет и подстраивай под него все Так а ум, он же говорит мне: надо ехать в Минск, потому что паспорт в Индии сделать не успеешь! Так что давай, находи полет и подстраивай под него все остальное!

This is a “bag” for carrying a baby on a back.
Это “сумка” для ношения ребенка на спине.

And I have caught my mind at cheating! Just recently my mind was saying to me just the opposite! “Of course you can get a new passport in India!” ” You will, of course, don’t doubt!” – the mind rebelled because it was under impression of some obstacles and, being scared to lose the trip, was getting ready for a struggle. It really disliked to be obligd to go to Minsk and therefore it found reasons and ways to stay.So, consequently I see that it interpretes one and the same situation in different ways to get a good excuse depending on what it wants.
А я свой ум раз – и уличила! Он-то мне еще буквально на днях совсем другое говорил! “Конечно, успеешь сделать паспорт в Индии! Тебе-то да не успеть!”. А я его тут раз – и уличила! Он-то мне еще буквально на днях совсем другое говорил! “Конечно, успеешь сделать паспорт в Индии! Тебе-то да не успеть!” – Будучи в возмущении от возникших обстоятельств, и решительно настроившись на борьбу за сохранение путешествия бунтовал ум. Просто потому, что ему не хотелось быть вынужденным ехать в Минск, и под то ум и подстраивал свои причины. То есть, одну и ту же ситуацию он совершенно по-разному интерпретирует, чтобы оправдать просто свои желания!

А это серьги для оттягивания мочек ушей до плеч 🙂
And these are earings to stretch ears up till shoulders 🙂

So, mind, do know what you want and want it sincerely! Don’t pull my leg with reasons and excuses! I don’t need reasoning as long as I feel that you know what you want. If it is Minsk, let it be Minsk. And it’s not because I wouldn’t be able to succeed with the change of my passport in India, but because I want and I can!

Ну так давай, ум, хоти просто искренне, и не морочь мне голову причинами. Мне не нужны твои причины, если я точно чувствую, что ты точно хочешь. В Минск, так в Ну так хоти просто искренне, и не морочь мне голову причинами. Мне не нужны твои причины, если я точно чувствую, что ты точно хочешь. В Минск, так в Минск.И не потому что в Индии не успела бы сделать паспорт, а потому что просто так хочу и так могу!

… Что верно на сегодняшний день…. На сейчас….
… Which is correct for today…. For now…

And still I have to figure out how and where and when. Because every day we have something new. Now I figured out I can stay up to 90 days in Malaysia, also there is an invitation from friends to come to Nepal now, while they are there not for so long…
We just try to remind one another from time to time that others would dream about our problems… So we must be happy 🙂
И все еще мне предстоит определиться, как, куда и когда. Поому что каждый день что-то новое. Сейчас я узнала, что могу пребывать в Малайзии до 90 дней, а еще тут друг из Непала зовет приехать сейчас, пока он там не так уж надолго…
Мы просто стараемся напоминать друг-дружке, что други мечтают о таких проблемах, как у нас… так что мы должны быть счастливы 🙂

%d bloggers like this: