Творог! Cottage Cheese!

image

Here is what I bought today for my tasty breakfast in the morning – cottage cheese!!!
Nothing special – you may say, but you are wrong, it is special!
Вот что я сегодня купила полакомиться на завтрак – творог!!! То ли диво, – скажете вы. А диво же!
First time in my many days and months of traveling in many different corners of India I have met cottage cheese! And I really love it and I always miss it on MBT Asia.
And Sikkim pleased me with it! And its name here is churpi, in case someone decides to look for it on your trip here.
It tastes like cottage cheese, only you will not find it in a fridge of a dairy department. Look for churpi on shelves of a vegetable market! Because they cook it here – oh people! – as one of additional kind of veg dishes to rice. And if it was the whole story, but no! Before that, they keep it till it spoils! They fry onion, tomatoes, garlic, I think, and maybe ginger, and mix all with the stinky bittery cottage cheese! I happened to try this variant too. Well, what can I say… I really like cottage cheese, so I ate this and even took second helping. Although I rejected to admit it as a dish and I insistently kept naming it Spoiled cottage cheese.
Впервые за мои многие дни и месяца путешествий по самым разным уголкам Индии я обнаружила творог! А ведь я его обожаю, и мне всегда его так не хватает в Азии!!!
Вот, Сикким порадовал! А зовется он тут чурпи, если кто тоже решит поискать творог во время вашего визита в эти края. На вкус – как творог!!! Только продается он отнюдь не в холодильнике молочного отдела, а на прилавке овощного рынка! Потому что – вот народ! – готовят его местные в качестве одного из овощных добавочных блюд к рису. Так если бы все на этом и закончилось… Они же предварительно выжидают, чтоб творог протухся, и только потом готовят! Обжаривают лук, наверное помидоры, чеснок, может имбирь… И смешивают с вонючим прогоркловатым творогом! И такой вариант мне довелось попробовать. Что вам сказать – я и правда люблю творог и даже взяла добавки. Правда, я наотрез отказалась признавать это блюдом и так и продолжала именовать: испорченный творог!

And today I was lucky to buy a hundred grams of fresh cottage cheese to have it with honey and tea (200Rs per kg. 62Rs is 1$). I think all Indians who are reading this now, grinned 🙂 And I enjoyed! And I am telling about it here as one-photo posts succeed to be uploaded from myobile 3G sometimes.  And also I have time on my several hours trip leaving Sikkim by bus.
А сегодня мне посчастливилось купить сто грамм свежего творожка, чтобы насладиться им с медом и чаем (200 Рупий за 1кг, 62 рупия – 1$). Думаю, все индийцы читающие сейчас это, поморщили свои носы )) А мне было вкусно! И я рассказываю это тут, потому как истории с одним фото иногда удаётся отправить с 3G телефона, и время у меня есть в несколько-часовом переезде автобусом, покидая Сикким.

%d bloggers like this: