Я Слишком Сложна I am Too Complicated

Катерина, для своего дневника, твоё видео класс! Для человеков, (95%) твоя инфа. сложна.

Katerina, for your own diary your video is cool! For people (95%) your info is too complicated.

Это цитата в комментариях с моего видео канала на Youtube Katerina Universal. А я как раз на днях написала пост Не для Всех, но Для Каждого. И в чем-то перекликается данная ситуация с комментарием и рассуждение в посте, но не совсем. Потому хочу поговорить об этом.

This is a citation from a comment to one of my videos on my youtube channel Katerina Universal. And just the other day I wrote a post Not for Everyone, but For Each One. There is some link between the case with the comment and my considerations in the post, however, no full compliance. Thus, I’d like to talk about that.

НАЖМИТЕ ЗДЕСЬ, ЧТОБЫ ПРОДОЛЖИТЬ ЧИТАТЬ НА РУССКОМ

Постараюсь коротко, но вообще у меня даже есть идея о написании очередной книги на тему того, что я другая. Я не одна такая, я встречала и знаю еще людей, которые совершенно выбиваются из стандартов общества. Думаю, пообщаться с ними о нашей другости, взять интервью, и написать книгу. Пока не поняла еще только, будет ли она для людей, чтобы понять нас других… Нет, чувствую, что эта книга опять же, не для всех, а для нас самих… Так как в нашей другости есть немало ощущения себя обособленными от мира, и некого одиночества. Вообще-то, мы даже любим эту свою отделенность, мы находим в ней нечто глубокое, напитываемся своим другим видением мира, словно другим воздухом дышим… Но как же радостно встречать иногда тех, кто тебя понимает, кто также не находит себя своим среди чужих, а чужие все…

И вот да, я такая. Мало того, что другая, я еще и сложная. Это для меня уже не новинка. Когда-то это меня пугало, печалило. Да? было такое? Думаю, что было. Теперь это для меня – мое устройство, и даже моя особенность. То есть, наверное, мне это комплимент. Да, обращая взор внутрь, понимаю, что мне радостен этот факт. Хотя бывает иначе, иногда приходит утомленность от вечной непонятости и кроме того еще и осуждения, тогда как другие не понимают, не видят того, что не на поверхности, а от того осуждают, что я слишком глубоко копаю.

Вот например, в этом видео, которое я привожу в пример. Да уж, наверное, намутила я там, рассуждая о, наверное, как многим кажется, обычном житейском и так усложняя. Но я совсем не считаю это обычным… То есть да, ничего необычного нет в теме эмоций и того, как кто их проживает. Но я о том, что понимание любой ситуации, любого проживания дает опыт, который словно расшифровывает коды и других ситуаций жизни. Потому обращать внимание надо! Задумываться надо!

Я об этом говорю в своей книге Дыхание Жизни (скоро уже доработаю этот сайт и создам отдельную страницу для выкладывания примеров глав из ее текста для ознакомления еще до ее выхода в свет), что помню себя в 19, когда мне старший человек, мой учитель и друг, говорил: Ну ты, Катя, и философ! И тогда вот я недоумевала: Как, почему? Что я такого сказала?! Ведь я еще не знала, что каждый смотрит на мир через свой фильтр, мне казалось, что все видят мир также, как и я. Но с такими вот репликами, я все начинала понимать и привыкать, что в моем взгляде на мир что-то иное….

Кстати, любопытно, что когда я обращалась к знакомой женщине-астрологу, чтобы немного понять, что же происходит в моей горькой судьбинушке, когда был период расставания с моим первым мужем, и я места себе не находила в этом мире, она мне сказала, что по карте видно, что пришла я в этот мир не для обычных задач семьи, а для проработки задач ума. Сказала она тогда, что в течение пары лет мое видение изменится на 360 градусов, и что я буду понимать жизнь куда глубже.

Это был мой сложный и драгоценный 2008 год. Сейчас 2020. Ууух, сколько воды утекло! Совершенно недавно, пару недель назад я вспомнила об этом факте, когда на страницах одной из групп фейсбука был пост, приглашавший поделиться, знал ли кто из живущих заграницей заранее от каких-то гадалок, предсказателей, астрологов о том, что судьба так сложится. Я задумалась (а я живу заграницей), и вспомнила, что что-то такое мне говрила астролог, тогда как в те времена я жила в Израиле, что уже было заграницей, и я все хотела понять, о чем она говорит, видя по карте, что жизнь моя заграницей. Израиль я считала домом своим, и уезжать мне оттуда очень не хотелось, и с одной стороны была надежда, что заграница – это и есть моя жизнь в Израиле, а с другой стороны был страх, что раз я там уже живу, и она мне об этом говорит, значит, это другая страна. И вот на этом я тогда и была сосредоточена. Но, речь-то не об этом. Я просто вспомнила этот факт , и вместе с ним ее абсолютно непонятные тогда ни мне ни даже ей самой слова про мою миссию что ли в этом рождении, с точки зрения ума.

Раньше я была просто философом, глубоко копала. А теперь… жизнь преподнесла мне очень много опыта, двухлетние путешествия наградили меня величайшими открытиями о мире и нашем в нем проявлении. Кроме того, я познала практику медитации и концепции буддизма. Неплохо знаю о принципах Кришнаитов, и что-то из индийских религиозных традиций. Изучала глубоко иудаизм. Сейчас мой приоритетный источник помощи в постижении Знания, тем не менее, остается буддизм, но и им я не ограничиваюсь.

И скажите мне, можно ли ожидать от меня простых вразумительных легкоперевариваемых видео-блогов?! Конечно, я могу и о чем-то ни о чем поговорить, у меня не отшибло базисные способности. Но ЗАЧЕМ? Просто говорить о том, что легко воспринимается, и уже известно и понятно – это воду из пустого в порожнее переливать. Или, как мне нравится одно выражение: катиться на велосипеде, когда крутить педали легко, можно только вниз. А чтобы забраться в гору, нужно поднажать.

Так вот я за гору! Кроме того, как я ответила своему подписчику, если я буду говорить о том, что всем понятно то: 1) кто же будет говорить для тех, кто ищет бОльшего?! 2) не будет потока, тк я буду себя лимитировать, подстраивать. А речь ведь не идет о бизнесе с выпуском товара, которым нужно охватить весь рынок. Я просто вещаю приходящее, так как однажды, несколько таких однажды меня просили начать вести свой видео-блог, чтобы делиться своими взглядами, тк они заинтересовывают людей, озадачивают, вдохновляют, открывают нечто новое. Если говорить без потока, искуственно подвинчивая себя под потребности популярности, то, во-первых, так особо и не вдохновить, без искренности, во-вторых, это не я. Я – очень простая и прямолинейная. Что вижу – то пою! А вижу глубоко вот так вот.

Знаете, я ведь когда-то уже подстроила себя под мир, о чем успешно забыла и вспомнила уже только последние года, когда пребывала в буддистском монастыре и узнала о настоящей медитации, об Истине… поняла..! Или же … вспомнила?! Когда я была маленькой, может лет 9 мне было, то мне казалось, что мир не такой, каким мы его себе представляем. Что происходящее взаимодействие между людьми не такое, как мы верим. Я пыталась подобрать примеры и описать свои предположения другим. Меня не понимали. Я чувствовала что-то внутренее, но не очень осознавала его, и пыталась изложить, чтобы вместе с кем-то еще посмотреть на это ощущение другого существования, и разобраться, но все больше чувствовала, что я выдумываю какую-то ахинею по реакциям других. И решила я , что нужно мне перестать следовать какой-то чепухе. И забыла о своих подозрениях к этому миру. А вот в монастыре, познав об ошибочности нашего восприятия мира, я вдруг вспомнила свои какие-то догадки прежде. Наверное, это были первые звоночки пробуждения.

Так что да, я сложна. Хотя, с другой стороны, я – простая как лапоть! И еще наивная. Но наверное это более привычно людям, и этого не замечают. А то, что я сложная… ну, не плохая ведь, не опасная… просто сложная… просто не для всех… Но я верю, да, что я – для каждого, тк я прошла много состояний в жизни, и могу увидеть в каждом то, что у нас общего, как у живых существ, рожденных в этот мир с нашим невежественным умом, совершающих нелепые ошибки против самих же себя…

Ну и привожу здесь тот самый пост, к котором был комментарий. Комментируйте и вы, может быть это даст поток еще какой-то теме!

CLICK HERE TO CONTINUE READING IN ENGLISH

I’ll try to be short, although I even have an idea to write another book on the subject of being different. I am not the only one like that. I’ve met and I know people who absolutely stand out of the crowd. I think to talk to them about our “being different”, to take an interview and write a book. Meanwhile I don’t know yet, will it be for other people to read and understand us, or… No, I truly feel that the book will be, once again, not for everyone, … but for us ourselves… Because in our state of being different there is a lot of sensation of being separated from the rest of the world and a feeling of loneliness. Actually, we even like this kind of separation, we find some depth in it, and we feed on that different view on life, as if we breathe different air… Anyway, how joyful it is sometimes to meet others, who understand you, who also feel themselves a stranger among everyone else…

So, here am I, like that. And am I not only different, but also complicated! And that is not new to me anymore. Once it used to frighten me, to make me sad. Really? Did it? I think, it did. And now that’s just my configuration like this, and even my peculiarity. That is, it must be even a compliment to me. True, paying my attention inside, I can see that I am pleased with this fact. Although it happens otherwise too, when tiredness comes due to eternal lack of understanding towards me, and more over judgement about me who digs too deep and who doesn’t understand others while expressing my views.

So, the video that I take as an example here. Well, I must have messed a bit there, while talking about, as many may say, simple life, and complicating it too much. But I wouldn’t agree the subject is so simple… Well, right, there’s nothing unusual in the subject of emotions and how they are lived … But I draw attention, that understanding any situation, any happening gives experience, which kind of decodes many other situations in life! That’s why one should pay attention, should take to the mind!

I speak about that in my book The Breath of Life (I will end working on this website soon and will devote a separate block to the book, where I could post extracts from various chapters of the book to make it known already before it’s published yet), so, I remember myself at 19 yo, when an older person, my teacher and a friend, used to say: Well, Katerina, you are a philosopher, after all! And I would wonder, like in a mystery: but why? What did I say?! Back then I didn’t know yet that everyone looks at the world through his/her own filter, while I believed, that we all see it the same. And with such feedbacks to me I started to understand and to get used that my view on life is quite different…

By the way, it is a curious fact, that when I addressed a woman I know, who is an astrologist, and I wanted to clarify what was happening in my poor fortune of my dramatic life when I was at the time of the break up with my first husband and I couldn’t find a place for myself in this world, she told me, that she saw in the reading card that I came to this world not for regular family tasks, but for processing tasks of the mind. She said too, that during a few years my vision of life would change 360 degrees, and that I would percept life much deeper.

This was my hard and precious 2008. And now we are in 2020. Wow, a lot of water under the bridge! And recently, just a couple of weeks ago I remembered this fact when I saw a post in one of facebook groups inviting to share who had known before from any fortune-tellers or a psychic, or an astrologist that they would live abroad. I wondered (as I live abroad) and remembered that I heard something like that from the astrologist, when at that time I lived in Israel, which was also a country different from my birthplace. And I really wanted to understand what she meant, seeing in the card that my life meant to be abroad. I took Israel for my home and I didn’t want to leave. On the one side a had a hope that Israel was my real life abroad. While on the other hand, I had a fear that since I had already been living there, then abroad would be something else. And this was what attracted my attention more than other. But now this isn’t about it. I just recollected this fact in my memory, and along with it, her words, absolutely unclear not only to me, but to her herself too about my mission in this birth from the point of view of the mind.

Before I was just a philosopher, I dug deep. And now… life has brought me a lot of experience, two-year long traveling rewarded me with great discoveries about the world and our presence in it. More than that I came across the practice of meditation and Buddhism concepts. I know something about principles of Krishnaits, and some religious traditions of Hindu. I studied Judaism deeply. Now my prioritized source of aid for gaining understanding of the Knowledge is meditation and the teachings of Buddha. But I don’t limit myself solely to it.

So, tell me, can one expect from me simple comprehensive easily digestible video blogs?! Well, certainly I can also speak about something-like-nothing, it didn’t slap my mind to switch off basic capabilities. But WHAT FOR? To speak just about something that is easily comprehensible and is already known and clear – means like shaking the air. Or, as there is an expression that I like: Riding a bicycle when pedaling is easily, you can only go down the hill. In order to go up the mountain, one should apply effort.

So, I am for the mountain! Besides, as I replied to my subscriber, if I speak about something that is easy and clear to all, then 1) who will speak for those, who look for more than average?! 2) there won’t be a flow, as I will have to limit myself in order to adjust to all. And it is not about business here, when I produce something to cover all the market. I just broadcast what I receive, as I was asked once, and twice, and thrice… I was asked several times to start having a channel to share my mind, as it can interest some, it can puzzle, it can inspire others to discover something new. Speaking without a flow, artificially screwing up myself to adapt to demands of popularity, then, first, it might not be inspiring without sincerity, and second, this is just not me. I am quite a simple and straightforward person. I am singing whatever I am seeing. Only that it’s my seeing which is deep.

You know, I already tried to adjust myself to this world, what I forgot successfully and could remember again only in late years, when I stayed in a Buddhist monastery and I learned the real meditation and found out about the Truth… and understood! Or… just remembered?! When I was a little girl, about 9 yo, it seemed to me that the world wasn’t how we imagined it. And interaction between people wasn’t as per our perception. I tried to choose examples and describe my assumptions to others. I was not understood. I felt something internally, but I couldn’t know it, so I tried to express myself in order to look at that sensation of a different sense of life together with someone else, so that we could clear it out, but more and more I felt I was making up some bullshit, according to reactions of others. And I decided I should stop following that nonsense. Thus I forgot my doubts about this world. In the monastery, having learned about our ignorant perception of the world, I suddenly remembered about my assumptions in my childhood. Maybe they were my first bells to wake up…

So, that’s right, I am complicated. Although, on the other side, I am as simple as a child. And also naive! But probably these qualities are more common for people, so they don’t remark them in me. And I am a complicated one… but not a bad one, a dangerous one..! Just complicated… just not for everyone… But actually, I believe, that I am also for each one, as I have passed many states and conditions of our being, and I can see in everyone something in common for all human beings, who were born into this world with our ignorant mind and create stupid mistakes against ourselves…

And I place here that very video which I brought as an example for this post. You too are welcome to leave a comment, maybe it’ll give a flow to another topic!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: